fbpx
22 oktober 2019

Staat van de Nederlandse Dans door CTF-programmeur Jasper van Luijk

Staat van de Nederlandse Dans door CTF-programmeur Jasper van Luijk

Als onderdeel van de Nederlandse Dansdagen 2019 werd op vrijdag 4 oktober de Staat van de Nederlandse Dans uitgesproken door choreograaf én CTF-programmeur Jasper van Luijk. Van Luijk opereert sinds 2017 vanuit zijn eigen dansgezelschap SHIFFT en is sinds mei dit jaar programmeur bij het Café Theater Festival.

Van Luijk hield een pleidooi voor meer onderlinge zorg binnen de keten van producerende dansinstellingen en -organisaties. Hij verwees naar de brandbrief die vanuit bis-, jeugd- en urban gezelschappen, onafhankelijke choreografen en talentontwikkeling gezamenlijk naar de minister werd gestuurd om de knelpunten in de danssector aan te kaarten.

Ook waarschuwde Van Luijk voor de effecten van nieuwe bezuinigingen als gevolg van de Fair Practice Code, die door het Fonds Podiumkunsten als voorwaarde wordt gesteld: “We vallen ongehoord, niemand hoort de klap. Maar in de toekomst gaan we die klap wel voelen. Is dit wat de politiek bedoelt met een eerlijk beleid?” Hij had het zelfs over een plofkip-effect waarbij de danssector zou zijn opgeslokt door een gesloten systeem waar politieke, sociale en economische randvoorwaarden bepalend zijn.

De volledige toespraak van Jasper van Luijk is hier terug te lezen.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten