Aanmelden als artiest

Aanmelden als artiest

“We hebben ons als jonge makers enorm ondersteund gevoeld door het CTF. Via de coaching kregen we nuttige tips voor het locatiegebruik, waardoor we ons daarin echt hebben kunnen ontwikkelen. Na het CTF en ons mooie juryrapport, hebben we vele uitnodigingen van programmeurs ontvangen en een grote speellijst opgebouwd. Het CTF is een platform waar daadwerkelijk programmeurs rondlopen die hier hun toekomstige aanbod komen selecteren.”

– Youri & Marie – winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2018

SPRINGPLANK

Het Café Theater Festival is hét springplankfestival voor makers die aan het begin van hun carrière staan en zich willen ontwikkelen op het gebied van locatietheater in de publieke ruimte. Cafés zijn een ultieme experimenteerplek voor nieuw werk, omdat de hier aanwezige mix van toevallige cafégasten en festivalgangers het meest eerlijke publiek denkbaar vormen. Op het CTF voel je meteen wat wel en niet werkt en kun je samen met je publiek een onderzoek aangaan. Makers kunnen zich inschrijven met een voorstellingsconcept en na een grondige selectieprocedure deelnemen aan de Café Theater Fabriek met workshopdagen en intensieve artistieke coaching in het maakproces. Een paar voorbeelden van gezelschappen die op het CTF hun eerste stappen zetten in locatietheater: Youri&Marie (winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2018), MAN II CO (winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2017), Club Gewalt (winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2013) en Als de Beren Komen (winnaar Juryprijs CTF Utrecht 2012). Ook makers als Kiki Schippers, Josephine van Rheenen en Greg Nottrot voerden hun eerste theatrale experimenten uit op het CTF. Wees welkom om je in te schrijven met een voorstellingsconcept en je misschien wel bij de club CTF-ers te voegen!

INSCHRIJVEN ALS ARTIEST

Tussen 1-29 september 2019 kunnen artiesten zich inschrijven met een voorstellingsconcept voor het Café Theater Festival 2020 in Utrecht, Tilburg en Zwolle. Buiten deze periode kun je je niet aanmelden, maar we scouten wel het hele jaar door. Je kunt ons altijd uitnodigen voor een voorstelling via programmering@cafetheaterfestival.nl. Op de hoogte blijven van de inschrijfprocedure kan via onze nieuwsbrief en social media. 

 

I’M NOT DUTCH, CAN I APPLY FOR CTF?

Yes, you can. Part of our program is ‘Language No Problem’. At the moment, you can’t apply for CTF. From 1-29 September 2019 you can apply with your concept for CTF 2020 via this website and information in english will appear. Please keep an eye on our newsletter or social media to stay updated.

 

VOOR WIE

Het CTF richt zich op professionele makers die aan het begin van hun carrière staan, die een motivatie hebben om te experimenteren met werk in een café, en voor wie het CTF een springplank kan bieden. Je kunt je inschrijven als afgestudeerd maker, selfmade maker of maker die richting afstuderen gaat (laatste jaar van een opleiding). Schrijf je in met een voorstellingsconcept toegespitst op de context van een café. Alle genres zijn welkom, inclusief jeugdtheater. (NB: Indien je een jeugdconcept indient, moet deze geschikt zijn voor alle leeftijden.) Het enige genre dat we niet programmeren is improvisatietheater. We accepteren geen aanmeldingen van amateurgezelschappen of -verenigingen.

 

CAFÉ THEATER FESTIVAL UTRECHT / ZWOLLE / TILBURG 

Het Café Theater Festival Utrecht (5-8 maart 2020) biedt 30 speelplekken aan; de Café Theater Festivals in Zwolle (20-22 maart 2020) en Tilburg (3-5 april 2020) hebben allebei ruimte voor 10 gezelschappen. In alle drie de steden wordt een deel van de speelplekken weggeven aan lokale makers die gestudeerd hebben of wonen in de stad. Een deel van de programmering van het CTF Utrecht stroomt bovendien door naar Zwolle en Tilburg. In het inschrijfformulier kun je aanvinken voor welke van de drie festivals (één of meerdere) je je wilt aanmelden. Voor de festivals waar je je voor inschrijft, dien je beschikbaar te zijn op alle festivaldata (inclusief try-out). De programmeurs bepalen uiteindelijk, áls je wordt geselecteerd, in welke stad of steden je zult gaan spelen. 

 

HOE VERLOOPT DE SELECTIEPROCEDURE?

Je kunt je tussen 1-29 september aanmelden door een voorstellingsconcept uit te werken in ons aanmeldformulier, een videolink te uploaden of beide. Hoe beter je ideeën zijn uitgewerkt en hoe meer ze toegespitst zijn op het spelen in een café, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Ook is het een pré als het team voor de voorstelling rond is (inclusief performers). Na de deadline hoor je of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek (ongeveer 35% van de inschrijvers), waarin je naast het gesprek ook live (geïmproviseerd) materiaal kunt laten zien/horen. De selectiegesprekken worden gevoerd door onze programmateams tussen 8-15 oktober. In de week na deze gesprekken wordt de definitieve selectie gevormd en bekendgemaakt aan de artiesten. De programmeurs bepalen wie in welke stad/steden en in welke café(s) komen te staan.

 

CAFÉ THEATER FABRIEK

In deze fabriek bieden we je in aanloop naar het CTF coaching op maat aan:

 • Je krijgt een eigen artistieke coach die drie repetitiebezoeken doet, om je te adviseren in locatiegebruik en de dramaturgie van je voorstelling. 
 • We bieden verscheidene workshops aan waar je facultatief aan deel kunt nemen, op het gebied van PR, zakelijk/subsidies, locatietheater in de publieke ruimte (tekst/fysiek) en sneak previews.
 • Voorafgaand aan het festival presenteer je via een sneak preview jouw voorstelling aan programmeurs. Op het CTF Utrecht zijn hier zo’n 100 professionals aanwezig uit het hele land van festivals, podia, impresariaten, castingbureaus en fondsen. Op het CTF Zwolle en Tilburg worden hier vooral lokale programmeurs uitgenodigd.
 • Je dingt mee naar de vakjuryprijs en de publieksprijs. Er worden prijzengeld, speelplekken en coaching uitgereikt.
 • Na het festival krijg je artistieke feedback van onze vakjury.

 

RANDVOORWAARDEN

 • Je dient minimaal 1 try-out datum beschikbaar te zijn om een try-out te spelen in je café. (Indien je in meerdere steden speelt, speel je ook in de nieuwe stad opnieuw een try-out vanwege het locatiegerichte aspect van je voorstelling.)
 • Je bent álle festivaldata beschikbaar van de betreffende stad (overdag en ’s avonds) en speelt daarop 8-10 keer je voorstelling in totaal. (Familietheater speelt alleen op za&zo overdag, in totaal 6 keer.) Indien je niet op alle data kunt, kun je je niet aanmelden. Het CTF Utrecht duurt 4 dagen; het CTF Tilburg en Zwolle 3 dagen.
 • Je maakt en speelt je voorstelling in een vast café dat je door het CTF krijgt toegewezen. (Indien je in meerdere steden speelt, transformeer je je voorstelling voor de nieuwe stad naar het nieuwe café.)
 • Een CTF-gezelschap bestaat uit maximaal 8 personen. Dit i.v.m. het ‘te gast zijn’ in een café. 
 • We raden sterk aan om met een regisseur/choreograaf te werken, omdat het theater maken in een café een specifieke manier van werken vergt.
 • Je voorstelling duurt 15-30 minuten. 
 • Er is geen theateropstelling: bezoekers staan en zitten door de hele ruimte. Je speelt zonder vierde wand, middenin en dicht op de huid van het publiek, waarvan een deel uit theaterleken bestaat. 
 • In de avonden staan de cafés vaak stampvol. Belangrijk is dus dat de voorstelling rekening houdt met omgevingsgeluiden en zichtlijnen. In de middagen zijn de cafés een stuk rustiger. 
 • Je maakt gebruik van de technische mogelijkheden die het café biedt. Doorgaans is dit beperkt tot een audio-installatie en simpele caféverlichting. Indien het CTF dit noodzakelijk acht voor de voorstelling, wordt er aanvullende techniek geregeld. 

 

FINANCIËN

 • Het CTF vraagt geen deelnemersbijdrage aan artiesten.
 • Voor het spelen op het CTF ontvangt ieder gezelschap een vergoeding, bestaande uit een productiebudget, een speelvergoeding en een reiskostentegemoetkoming (bedragen worden later bekend). Tevens werkt het CTF met een Pay What You Can-principe: na afloop van de voorstelling doen de artiesten zelf een afkondiging waarin ze bezoekers vragen een cash of pin-donatie te doen met een bijdrage van €4, €7 of €10 op basis van draagkracht. Van deze publieksinkomsten in het eigen café ontvangt het gezelschap 50%. (Op het CTF Utrecht 2019 was het hoogst opgehaalde bedrag €3400 waarvan dus €1700 voor het gezelschap).
 • In de Café Theater Fabriek wordt coaching en advies geboden op het gebied van financierings-en subsidiemogelijkheden, om je te ondersteunen bij het vinden van aanvullende financiering. 
 • Tijdens het festival krijg je gratis catering.

 

INSPIRATIE

Op het CTF maak je een voorstelling die zich laat inspireren door de ruimte, eigenschappen, sfeer, verhalen en/of bezoekers van een van de cafés. Dit betekent niet dat je het café letterlijk als kroeg moet gebruiken in je voorstelling. Je kunt de eigenschappen ook gebruiken om een nieuwe realiteit te creëren, zolang je de ruimte maar bewust inzet in je voorstelling. Bedenk wat voor type locatietheater jij wilt maken en in wat voor soort kroeg je graag zou willen spelen. Een bestaande voorstelling kan nooit een op een gekopieerd worden naar het café, daar is de plek te dwingend voor en bovendien zou je daarmee veel kansen in de ruimte laten liggen. Indien je je CTF-voorstelling baseert op bestaand werk, denk goed na wat de transformatie naar het café betekent.

Ter inspiratie wat voorbeelden. Eerder op het CTF zagen we het café als carnavalskroeg, als debatruimte, als gevangeniscel, als kantoorkantine of als volle treincoupe. We zagen hoe schilderijen en verhalen uit het café tot leven kwamen via de spelers of doordat ze een eigen stem kregen in een voice-over. We zagen hoe eenzame personages nog tragischer werden door de gezellige sfeer van het café als tegenkleur te gebruiken. We zagen hoe attributen uit de kroeg (zoals glazen, vaatdoeken, kaarsen) werden gebruikt als rekwisieten om een verhaal te vertellen. We zagen hoe bezoekers in de rol werden geplaatst van potentiële dates, dans-auditanten, deelnemers aan een spel, of mogelijke slachtoffers van kannibalen. In een café is alles mogelijk dus denk creatief!