fbpx
Ambities en beleid

Ambities en beleid

Stichting CaféTheaterFestival is organisator van:

– Het Café Theater Festival in Utrecht, Tilburg en Zwolle

– De Café Theater Fabriek: een talentontwikkeltraject voor nieuwe makers 

– De WijkJury Utrecht: een project dat theaterleken laat kennismaken met Utrechtse podiumkunsten

Het Café Theater Festival (CTF) vindt ieder jaar plaats in Utrecht, Tilburg en Zwolle. Het hoofdfestival in Utrecht programmeert sinds 2004 jaarlijks zo’n 30 veelbelovende theater- en dansgezelschappen met locatietheater in de publieke ruimte van het café. De kleinere satellietfestivals in Tilburg en Zwolle zijn opgericht in 2018 als opmaat naar een gedroomd landelijk festivalnetwerk. Voor het festival volgen jonge, professionele theater- en dansmakers een ontwikkeltraject in de Café Theater Fabriek. Ze maken een korte voorstelling voor een eigen café, geïnspireerd door de ruimte en het cafépubliek. Het festival biedt een afspiegeling van actuele onderwerpen die leven onder een nieuwe generatie makers, gevangen in eigentijdse voorstellingen. Voor even wordt de stad het toneel van verrassende podiumkunstvormen in de publieke ruimte. 

De drie festivals trekken samen zo’n 25.000 bezoekers die hun eigen theatrale kroegentocht uitstippelen, variërend van urban dance tot vertellingen, van teksttoneel tot circus en van muziektheater tot mime. De kroegen zijn voor een deel gevuld met nietsvermoedende bezoekers die vervolgens worden verleid om nog meer voorstellingen te bezoeken. Het festival slaat hiermee een brug tussen aanstormende podiumkunstenaars en een nieuw en breed publiek. De missie om theaterbezoek toegankelijk te maken voor iedereen, wordt doorgetrokken in andere projecten van de stichting, zoals de organisatie van de WijkJury Utrecht.

ARTISTIEKE VISIE

Het Café Theater Festival gaat over elkaar ontmoeten. We noemen onszelf geen publieksfestival of makersfestival; we zijn een festival dat nadrukkelijk de ontmoeting tussen beide partijen centraal zet. We slingeren speciaal gemaakte locatievoorstellingen het publieke domein in, zodat het voor iedereen toegankelijk is. We kiezen voor nieuwe, vaak net afgestudeerde theater- en dansmakers met grote ambities, die zich actief willen verhouden tot hun publiek. In onze Café Theater Fabrieken ontwikkelen zij in aanloop naar het festival hun talent en hun artistieke signatuur. Tijdens het festival zijn de cafés volgepakt: doorgewinterde theater- en festivalbezoekers staan naast cafégangers die verwonderd kijken wat er gebeurt. De wetten van het theater en van het café worden even vermengd tot de wondere wereld van het cafétheater: een speeltuin waarin niets is wat het lijkt en grenzen niet bestaan. We doen geen ingrepen in de ruimte; deze transformeren enkel via krachtig makerschap dat de fantasie prikkelt. Vanuit deze omstandigheden kunnen makers zichzelf en hun signatuur opnieuw uitvinden; zij ontwikkelen een eigen taal die ontstaat vanuit de locatie en vaak genre-overstijgend is. Dans, opera, circus, muziektheater, mime, teksttoneel, poëzie, objecttheater, storytelling, spoken word, urban arts en performance ontmoeten elkaar als eigentijdse en ondefinieerbare cross-overs. Het CTF draagt daarmee bij aan het oprekken van bestaande genres. Het is avontuurlijk, in your face en dicht op de huid. Bezoekers worden in één klap, gewild of ongewild, onderdeel van een voorstelling. Dit zorgt voor een onontkoombare theaterervaring, gecreëerd door makers die de taal van de publieke ruimte begrijpen en hun bezoekers bewust bespelen. Zo ontstaan intense, verbeeldingsrijke ontmoetingen op de paar vierkante meters van het café, met een impact die tot ver daarbuiten reikt.   

GESCHIEDENIS

In 1987 beleefde het Café Theater Festival zijn primeur in twaalf kroegen in Utrecht. Ondanks groot succes stierf het festival vijf jaar later een stille dood. Dit tot grote spijt van Fred Besselse, die het festival in zijn eigen café De Potdeksel van dichtbij had meegemaakt. In 2004 besloot hij het festival nieuw leven in te blazen. Sindsdien hebben vele jonge, ambitieuze cultuurliefhebbers zich ontfermd over de organisatie van het festival. Met jaarlijks een nieuwe aanwas van jonge medewerkers ontstaan er steeds nieuwe ideeën en inzichten. Hierdoor zijn het festival en de organisatie voortdurend in ontwikkeling. Inmiddels is het Café Theater Festival een stichting die landelijk opereert. Stichting CaféTheaterFestival is organisator van:

– Het Café Theater Festival in Utrecht, Tilburg en Zwolle

– De Café Theater Fabriek: een talentontwikkeltraject voor nieuwe makers

BELEIDSPLANNEN EN VERSLAGEN