fbpx
Informatie voor makers

Informatie voor makers

Café Theater Festival

Het Café Theater Festival (CTF) is een festival dat al ruim twintig jaar voorstellingen van nieuwe makers in cafés presenteert aan een breed en nieuw publiek. Jaarlijks vindt het CTF in de maand maart plaats in Utrecht (eerste weekend van maart), Arnhem (derde weekend van maart) en Rotterdam (vierde weekend van maart). Daarmee wordt een breed publiek van jaarlijks meer dan 21.000 bezoekers bereikt.

Aanmelden als maker

Het Café Theater Festival werkt met een Open Call. Begin september gaat de call open en die blijft open tot begin oktober. Gedurende die periode kun je je als maker aanmelden met een geschreven plan of met een filmpje. Je kunt je aanmelden voor één van de festivals (Utrecht, Arnhem of Rotterdam), een combinatie van twee festivals of voor alle drie de festivals aanmelden. Overweeg je je aan te melden, maar heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar programmering@cafetheaterfestival.nl dan plannen we graag een koffieafspraak met je in.

Selectieproces

Gemiddeld krijgt het CTF zo’n 150 aanmeldingen per jaar. Uit die aanmeldingen kunnen we 60 makers uitnodigen voor een selectiegesprek, wat begin oktober plaatsvindt. In dat gesprek is er de kans om iets van je werk te laten zien en in gesprek te gaan met het artistieke team over je plan. Van de 66 aanmeldingen die op gesprek komen kunnen we 36 makers (24 makers die in Utrecht in première gaan, 6 die in Arnhem en 6 die in Rotterdam in première gaan) een plek bieden op een of meerdere festivals.

Voor welke makers is het CTF er?

Het CTF is een plek voor nieuwe makers die nog geen thuis hebben in het veld. We richten ons op makers die aan het begin van hun makerschap staan: zowel de afgestudeerde makers als uitvoerende spelers die de eerste stappen in hun maakpraktijk willen zetten, als autodidacten die een ander levenspad hebben bewandeld en nu een praktijk in de podiumkunsten ambiëren. Om je aan te melden hoef je nog geen track-record te hebben, geen HBO-kunstvakopleiding te hebben gevolgd en nog geen connecties in het veld te hebben. Bij het CTF ben je welkom met enkel een plan voor een voorstelling en de wil om je signatuur te onderzoeken, dicht op de huid van het publiek.

De meeste disciplines en stijlen zijn welkom om zich aan te melden! Daarbij richten we ons op podiumkunsten, en programmeren we doorgaans geen concerten tenzij er een sterke theatrale component aan zit. Twijfel je of jouw voorstelling bij het festival past? Stuur ons een mailtje op programmering@cafetheaterfestival.nl.

Financieel

Voor het spelen op het CTF krijg je een uitkoopsom, die is als volgt opgebouwd:

Utrecht:
Per performer is er een speelvergoeding van €500 beschikbaar. Daarnaast wordt er per gezelschap een extra vergoeding van €500,- toegevoegd voor bijvoorbeeld een regisseur, dramaturg of kostuumontwerper. Zo krijgt een solovoorstelling een vergoeding van €1000, een voorstelling met twee performers €1500, zo verder oplopend tot een voorstelling met zes spelers, die een vergoeding krijgt van €3500.

Arnhem en Rotterdam:
Voor CTF Rotterdam en Arnhem zijn ook vergoedingen per performer aanwezig. Omdat het festival de helft van het aantal speeldagen heeft is de vergoeding de helft van de vergoeding voor het CTF Utrecht. Per performer is er een speelvergoeding van €250 beschikbaar. Daarnaast wordt er per gezelschap een extra vergoeding van €500,- toegevoegd voor bijvoorbeeld een regisseur, dramaturg of kostuumontwerper. Zo krijgt een solovoorstelling een vergoeding van €500, een voorstelling met twee performers €750, zo verder oplopend tot een voorstelling met zes spelers, die een vergoeding krijgt van €1750.

We raden aan daarnaast nog aanvullende subsidies en fondsen aan te vragen. Het CTF kan hierbij adviseren en begeleiden.

Tijdens alle drie de festivals is er catering aanwezig tegen een kleine vergoeding en voor makers van buiten Utrecht is het mogelijk om tijdens het festival in Utrecht te overnachten of een tegemoetkoming voor reiskosten te ontvangen.

Begeleiding

De makers die op het CTF hun werk presenteren komen vaak met meer vragen dan antwoorden bij ons binnen. Vragen op het vlak van marketing, zakelijke ontwikkeling en productie. Maar misschien het belangrijkste is nog wel de vraag naar begeleiding in hun artistieke ontwikkeling. Hoe ga je van een concept naar een voorstelling? Hoe ontwikkel je je eigen signatuur? Hoe leer je op je eigen intuïtie vertrouwen als maker? Dit zijn vragen waar een start mee is gemaakt op de diverse opleidingen of levenspaden waar de makers vandaan komen, maar die nog volop leven in dit stadium van hun carrière.

Om bij deze vragen te kunnen ondersteunen, is het CTF door de jaren heen steeds meer gegroeid naar een begeleidende organisatie. Naast het presenteren van geslaagde voorstellingen is de artistieke en professionele ontwikkeling een belangrijke kernwaarde van het festival.

Toch zijn we geen producerende instelling. Makers komen bij ons met hun eigen idee en dragen zelf verantwoordelijkheid voor hun productie. Wat betreft begeleiding kunnen we dan ook niet de intensiteit van begeleiding bieden die bijvoorbeeld bij productiehuizen wordt gevonden. Daar staat tegenover dat wij onze begeleiding aan een grote groep makers kunnen aanbieden. In de keuzes die we als festival maken zijn we dan ook altijd op zoek naar een balans tussen een zo waardevol mogelijke begeleiding en het kunnen ondersteunen van een grote en brede groep makers.

Coaching

De coaching die wij bieden, vormt het hart van de begeleiding die makers op het CTF krijgen. In het artistieke team zitten drie programmeurs die deze coaching verzorgen: Derk Stenvers, Jiaxin Chen en Emma Miriam Berentsen. Deze programmeurs hebben allemaal een makende en/of dramaturgische achtergrond en zijn zeer ervaren in het werken met nieuwe makers.

Elk gezelschap wordt gekoppeld aan een van onze programmeurs, die hen begeleidt via een conceptbespreking en ten minste drie repetitiebezoeken. In deze coaching komt veel samen: er wordt op de vloer gesproken over dramaturgische keuzes en locatie-gebruik, en er is ruimte om te reflecteren op werkwijze, samenwerkingen en andere lange-termijn-vraagstukken.

Workshopdagen

Naast individuele coaching volgen de makers een workshopprogramma waarbij dezelfde vragen in workshopvorm worden behandeld. Door de jaren heen hebben we dit workshopprogramma gefinetuned om precies in te kunnen gaan op de onderdelen die voor onze makers het meest relevant zijn. Daarbij hebben we drie pijlers:

  • Het voorbereiden van de makers op het maken en performen van hun voorstelling in de caféruimte
  • Het meegeven van kennis en vaardigheden die een fundament kunnen vormen voor de rest van hun carrière
  • Het faciliteren van een gevoel van gezamelijkheid en makers betrokken maken bij elkaars maakprocessen en ontwikkeling

Om dat te faciliteren bieden we één online seminar en drie live workshopdagen aan:

  • Online seminar: Marketing en publiciteit
  • Workshopdag 1: Maken vanuit locatie, subsidie & ondernemerschap, gegeven door het artistieke en het zakelijke team van het CTF
  • Workshopdag 2: Intervisie en de lange termijn, begeleid door het artistieke team van het CTF
  • Workshopdag 3: Profilering van de makers in het werkveld en kick-off
Deel dit bericht

Handige informatie

Algemene informatie

Tijden voorstelling

Genre en andere opties

Praktische informatie