fbpx
Over het CTF

Over het CTF

Het CTF

Het Café Theater Festival (CTF) vermengt podiumkunsten en de horeca tot een plek waar niets is wat het lijkt. Je tafel wordt ineens een podium en een luidruchtige stamgast blijkt een acteur. Cafés en andere horecazaken het decor van korte voorstellingen van nieuwe makers.

De makers hebben een ontwikkeltraject gevolgd om tot de ultieme locatievoorstelling te komen. Het brede programma biedt een afspiegeling van actuele onderwerpen in uiteenlopende genres als dans, opera, en hiphop- en street-dance, circus, muziektheater, mime, teksttoneel, objecttheater, spoken word en community theater.

Het CTF bereikt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers (in Utrecht). Naast trouwe festivalbezoekers is er veel nieuw publiek (56% van het totaal, zo blijkt uit publieksonderzoek), doordat de locaties voor een deel gevuld zijn met nietsvermoedende gasten.

Naast de jaarlijkse festivals in Utrecht, Arnhem en Rotterdam organiseert het CTF kleinere events door het jaar heen.

Onze Visie

Het CTF gelooft in de verbindende kracht van theater en de podiumkunsten. Theater kan begrip kweken in een wereld die individualiseert en stigmatiseert en kan een dialoog op gang brengen tussen groepen die elkaar normaal niet snel ontmoeten. Maar dan moeten die groepen het theater wel weten te vinden. Uit statistieken van het CBS blijkt dat theaterbezoek sinds 2011 gedaald is met 28%. De verhalen die in de zalen verteld worden, weten een groot deel van de samenleving niet te bereiken. Daar moet verandering in komen.

Om haar maatschappelijke relevantie te verbreden, moet theater midden in de samenleving gaan staan. Daarom experimenteert het CTF met nieuwe presentatievormen in de publieke ruimte. We programmeren locatievoorstellingen in horecazaken midden in de stad, waar we een nieuw publiek bereiken van uiteenlopende leeftijden en achtergronden. We zijn de ultieme bruggenbouwer tussen nieuwe makers en een breed publiek. We laten zien dat iedereen van theater kan houden, als je het van dichtbij ervaart. Voor velen is het CTF een eerste kennismaking met theater, zo dicht op de huid dat het niemand onberoerd laat.

Om nieuw publiek met theater te verleiden, hebben we makers nodig die de maatschappij weerspiegelen. Diversiteit staat dus hoog in het vaandel.

Locatievoorstellingen

Locatievoorstellingen ontregelen de publieke ontmoetingsruimtes door deze te transformeren tot theatrale realiteit. Alle aanwezigen worden in één klap onderdeel van een nieuwe werkelijkheid.

Er is geen sprake van een vierde wand of een publieksopstelling: de hele horecazaak wordt het speelvlak. In een theaterzaal kan het publiek vertrouwen op oeroude codes, maar in de horecazaken bestaan die codes niet. Het publiek is, alleen al door hun aanwezigheid, medespeler in de voorstelling.

Locatiemakers spelen nooit voor een publiek, maar altijd mét hen. De kroegbaas en de theaterschrijver, de verstokte barhanger en de millennial, de trotse ouder en de nieuwe Nederlander: allemaal staan ze schouder aan schouder naar dezelfde voorstelling te kijken. Zo brengt het CTF groepen in contact die elkaar normaal niet of nauwelijks ontmoeten.