fbpx
WijkJury Utrecht

WijkJury Utrecht

De WijkJury Utrecht maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Utrecht. De vijftien juryleden komen uit verschillende Utrechtse wijken en hebben verschillende achtergronden en leeftijden. Eén ding hebben ze sowieso gemeen: ze zijn allemaal nieuwsgierig naar theater, maar wisten de weg naar de zalen nog niet te vinden. Tot nu.

Als WijkJury gaan ze een jaar lang elke maand minstens een keer met elkaar naar het theater, naar voorstellingen van Utrechtse makers. Ze verdiepen zich in elkaars verhalen en herkennen zich in de scènes op het toneel. Voor aanvang of na afloop van de voorstellingen gaan ze in gesprek met de makers en elkaar, om hun perspectieven te delen en die van anderen te begrijpen.

Onderdeel van Stichting Cafetheaterfestival

De WijkJury Utrecht, sinds 2018 onderdeel van Stichting Cafetheaterfestival met steun van de Gemeente Utrecht, maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Utrecht. Het project sluit fantastisch aan bij de missie van het Café Theater Festival (CTF) om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor íedereen. Een jaarlijks wisselende jury, met leden uit Utrechtse wijken die normaal weinig in het theater komen, gaat maandelijks op pad. Samen bezoeken zij verschillende theater- en dansvoorstellingen van Utrechtse gezelschappen op Utrechtse festivals, podia en bijzondere locaties, en maken zo kennis met diverse podiumkunstvormen. Om extra verdieping te bieden, worden de voorstellingen gecombineerd met Q&A’s, nagesprekken of kijkjes achter de schermen.

Ontstaan van de WijkJury

De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Zina), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot twee jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezieling wordt ook dit jaar de WijkJury gecoördineerd. Jordy is geen onbekende in het CTF-circuit: met theatergroep MATROSE stond hij de afgelopen drie jaar op het festival.

Projectteam: Jordy Roeten (projectleider), Iris van Korven (medewerker Marketing & Communicatie), Elise de Leede (assistent Marketing & Communicatie), Saskia Hartsink (assistent productie)

Benieuwd naar de WijkJury en alle voorstellingen die zij bezoekt? Bekijk de website van de WijkJury Utrecht.