fbpx
03 februari 2019

Blog de Trans//missie: “Leidsche Rijn? Daar helemaal?”

Blog de Trans//missie: “Leidsche Rijn? Daar helemaal?”

Voor de derde keer presenteert het CTF de Café Theater Onderzoekers. Een jaar lang doet een theatergroep als huisgezelschap van het CTF artistiek onderzoek in een Utrechtse wijk. Wat kan theater in of voor de wijk betekenen? Theatergroep de Trans//missie – eerder te zien op het CTF 2018 – nestelde zich in Utrechts jongste wijk Leidsche Rijn. Tijdens het weekend tonen zij hun resultaten in een extra lange cafévoorstelling. Voorafgaand aan het CTF houden zij je op de hoogte van hun onderzoek.

Voor veel Utrechters is de grote gele brug maar een al te groot (psychologisch) obstakel. Leidsche Rijners stuiten na een uitnodiging vaak op: ‘Is dat nog Utrecht? Daar ja? Voorbij die brug? Daar ga je toch niet over heen fietsen! Kom maar naar het centrum!’ Maar wij ondervonden na 17 bezoekjes, 37 koppen Leidsche Rijnse koffie en 21 gesprekjes verder: ja, dáár!

Want, lopend door Leidsche Rijn zijn wij getriggerd. Getriggerd om over onze toekomst na te denken. Waar leggen wij later onze wortels? Hier, in deze Vinex-wijk on steroids? Of blijven we lekker in de stad hangen? Wie zijn de mensen die er voor kiezen om hier te wonen?

Na de vorige editie van het Café Theater Festival werden wij (de Trans//missie) gevraagd om Café Theater Onderzoekers te worden, en ons op die manier in een wijk in Utrecht te storten. Een kans die we met beide handen hebben aangegrepen. Al snel viel onze keuze op Leidsche Rijn. Waarom zo ver uit het centrum? Maar wie goed naar de kaart van Utrecht kijkt, ziet dat Leidsche Rijn Centrum het nieuwe geografische middelpunt van Utrecht is. Utrecht groeit als kool. Niet alleen dat, in Leidsche Rijn komen we de misschien wel meest betrokken mensen van Utrecht tegen. Betrokken bij het verhaal, de sociale cohesie en de groei van de wijk. En met die groei komen toekomstplannen, dromen voor later, teleurstellingen en hopen. Wij kozen voor Leidsche Rijn omdat we het fascinerend vinden dat er binnen twintig jaar een compleet nieuw stadsdeel uit de grond is gestampt. Een stadscentrum tussen de zandheuvels.

Wij als de Trans//missie zijn er met microfoon op uit getrokken in de wijk om deze mensen te ontmoeten. Die ontmoeting kan jij ook meemaken. Eerst in de podcast, die begin volgend jaar uitkomt. Hierin gaan we de toekomstvisioenen van verschillende Leidsche Rijners waar proberen te maken. Daarna in onze nieuwe voorstelling tijdens het Café Theater Festival 2019, getiteld ‘De mythe van Leidsche Rijn’. Ondertussen gaan we je in deze blogs een kijkje in de keuken geven. Veel plezier, en hopelijk tot in Leidsche Rijn. Ja, daar!

Derk Stenvers en Mathieu Wijdeven

(Volg de avonturen van de Trans//missie ook op Instagram)

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten