fbpx
28 mei 2019

Café Theater Festival versterkt organisatie met bestuurlijk zwaargewicht en dansexpertise

Café Theater Festival versterkt organisatie met bestuurlijk zwaargewicht en dansexpertise

Het Café Theater Festival (CTF) heeft in 2018 haar vleugels uitgeslagen naar nieuwe steden. Naast het zestien jaar bestaande festival in Utrecht zijn er nieuwe Café Theater Festivals opgericht in Tilburg en Zwolle. In maart en april 2020 zullen in deze drie steden samen zo’n 40 gezelschappen van aanstormende podiumkunstenaars te zien zijn met meer dan 400 locatievoorstellingen in cafés. In aanloop daar naartoe haalt de organisatie nieuwe expertise in huis, met Victorine Plante als voorzitter van het bestuur en Jasper van Luijk als programmamaker.

Victorine Plante als nieuwe voorzitter

Victorine Plante is artistiek leider van de Utrechtse theatergroep Aluin en docent retorica aan de Universiteit Utrecht. Artistiek directeur van het Café Theater Festival Alinde Hoeksma: “Ik kijk erg uit naar de samenwerking met Victorine. We voelen ons verwant met Aluin, doordat dit gezelschap zich net als het CTF richt op het bereiken van een breed publiek. Aluin maakt zich bovendien hard voor een goed vestigingsklimaat voor jonge makers en spelers in Utrecht. Victorine brengt een groot Utrechts netwerk met zich mee, een schat aan ervaring en een scherpe blik die ons als organisatie verder kan helpen.” Plante was vereerd toen ze gevraagd werd voor deze functie: “Het idee dat theater geschikt is voor iedereen en dat je daar dus ook iedereen op kunt trakteren, spreekt mij enorm aan. De energie die het festival uitstraalt is erg overtuigend en ook achter de schermen voelbaar. Ik verheug me erop om het festival te kunnen begeleiden in een volgende fase.”

Victorine Plante

Jasper van Luijk nieuwe programmamaker

Met Jasper van Luijk als nieuwe programmamaker haalt het CTF een Utrechts dansexpert in huis. Dit past bij de artistieke koers van het festival: dans kreeg de afgelopen jaren een groter aandeel in de programmering. In 2017 en 2018 presenteerde aanzienlijk veel danstalent zich op het CTF Utrecht, met het winnen van de juryprijs tot gevolg voor achtereenvolgens MAN II CO en Youri & Marie. Van Luijk was al zijdelings betrokken bij het CTF doordat Youri & Marie hun winnende voorstelling ontwikkelden in residentie bij SHIFFT, het interdisciplinaire dansgezelschap waarvan Van Luijk artistiek leider is. Hij studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem en won in 2012 de ITs Choreography Award. Sindsdien creëerde hij werk onder de vleugels van onder meer Generale Oost, Het Huis Utrecht, Korzo en Maas theater en Dans. Van Luijk heeft veel zin om de rol te gaan bekleden van programmamaker, waarin hij actief zal zijn als scout, programmeur en artistiek coach. Het is zijn ambitie om nieuwe dans- en performancemakers buiten de gebaande paden te scouten en coachen, en op die manier bij te dragen aan een veelzijdig CTF. Hij zal op zoek gaan naar “talent dat dicht op de huid van de toeschouwer durft te staan en een grote drive heeft om het publiek te ontmoeten en betrekken.”

Jasper van Luijk

Jasper van Luijk, Fotograaf: Menno van der Molen

Meer nieuwe gezichten

Het team dat vanuit Theaterhuis de Berenkuil in Utrecht de landelijke Café Theater Festivals organiseert, kent nog meer nieuwe gezichten. Marthe van der Hilst is het nieuwe Hoofd Productie en Jim Driesen is aan de slag gegaan als Hoofd Marketing en Communicatie. Tot slot heeft de stichting met Sharon Wezer nog een nieuw bestuurslid in huis gehaald, die als Coördinator Marketing en Communicatie van DOX een expertise meebrengt op het gebied van marketing en culturele diversiteit. Vanuit al deze frisse blikken zal de organisatie de komende tijd verder bouwen aan een landelijke netwerkorganisatie die zich inzet voor het toegankelijk maken van de podiumkunsten en het bieden van een springplank aan nieuw locatietheatertalent.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten