fbpx
17 januari 2020

Theatermaker & docent Ruby Kieft: ‘Les geven én theater maken: die combinatie is het mooiste wat er is’

Theatermaker & docent Ruby Kieft: ‘Les geven én theater maken: die combinatie is het mooiste wat er is’

Op 3, 4 en 5 april vindt het Café Theater Festival Tilburg voor de derde keer op rij plaats in de binnenstad van Tilburg. Artiest en theaterdocent Ruby Kieft staat tijdens het festival met een theatergroep van zeven acteurs in Café Van Horen Zeggen. Een bijzonder detail: alle leden van de theatergroep hebben een verstandelijke beperking.

Op 3, 4 en 5 april vindt het Café Theater Festival Tilburg voor de derde keer op rij plaats in de binnenstad van Tilburg. Artiest en theaterdocent Ruby Kieft staat tijdens het festival met een theatergroep van zeven acteurs in Café Van Horen Zeggen. Een bijzonder detail: alle leden van de theatergroep hebben een verstandelijke beperking.

Regisseuse Ruby Kieft – die samen met zeven acteurs tijdens het festivalweekend in café Van Horen Zeggen speelt –  is een voorstelling aan het maken over verschillende ontmoetingen die plaatsvinden in het café. De regisseuse omschrijft het zelf als: ‘Een onverwachte verschijning. De caféverschijnsels. Laten je lachen, zetten je aan het denken. Confronteren zelfs misschien. Ze lijken ongrijpbaar. Ondefinieerbaar. En toch ook vertrouwd, vriendelijk en vol humor. Ze nemen je mee op hun zoektocht door de wereld van het café.’

Jong geleerd
Kieft is afgestudeerd als docerend theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Binnen en buiten deze opleiding heeft zij gewerkt met acteurs met een verstandelijke beperking, studenten muziektheater, jongeren en vluchtelingen. Wat is haar eigen (theater)achtergrond? Kieft: Goh, dat is al wel lang geleden, ik ben vroeger als kind vooral bezig geweest met uitvoerend theater. Zo heb ik musicaltheater in Amsterdam gedaan, maar dat vond ik niks. Ik kwam erachter dat het niet per se iets voor mij was om te spelen en te luisteren naar een regisseur. Toen ik eenmaal wist hoe het was om voor een klas te staan, ging er een wereld voor mij open. Het is geweldig om les te geven en mensen iets te leren. Ik krijg hierdoor de kans om mensen beter te maken en te helpen ontwikkelen.

‘Het mooiste wat er is’
Les geven en theater maken? Kieft: “Zeker die combinatie is het mooiste wat er is. Ik vind het leerproces heel belangrijk en interessant. Wanneer je aan het leren bent, maakt het niet per se uit wat het resultaat is! Ik stimuleer mensen graag om het beste in zichzelf naar boven te halen. Het is heel mooi om getuige te zijn van een proces: als iemand beter is geworden of meer zelfvertrouwen krijgt. Ook is het interessant om te zien dat als je in het proces, iets verwacht wat totaal anders uitpakt en daarin verder te gaan.”

Café Theater Festival Tilburg
Waar gaat de voorstelling over die je gaat maken voor #CTF2020? “Met inmiddels 7 spelers, zet ik een voorstelling neer die gaat over de ontmoetingen die plaatsvinden in het café. De voorstelling is ontstaan vanuit het concept van een café en de stereotypes die je daar tegenkomt. Mijn inspiratie haal ik uit de locatie en de mensen waarmee ik werk. Voor deze voorstelling is het heel interessant om te zien hoe het is om zo dicht op het publiek te spelen.”

Locatietheater
Een uitdaging: werken in een café? “Wat ik er vooral leuk aan vind, is dat je theater uit de zaal haalt. Je ziet mensen die misschien toevallig komen, je ziet mensen die van specifieke genres houden en die zichzelf openstellen voor nieuwe dingen, je ziet mensen die in aanraking komen met een heel andere doelgroep, het is heel oprecht en heel eerlijk.”

Caféverschijnsels
Hoe is het idee ontstaan voor de voorstelling? “Ik wilde een voorstelling maken over het caféleven en we zijn begonnen met het maken van verschillende scènes, daarbij werden de spelers op een gegeven moment een soort ondefinieerbare schepsels die in een café verschijnen en dat gingen we onderzoeken. Soms maakten we er grappen over, soms gingen we er wat dieper op in. Wat ik heel belangrijk vind is het kader doorbreken van zaaltheater naar locatietheater. En het beeld van mensen richting mensen met een verstandelijke beperking hebben, dat die bijvoorbeeld minder goed kunnen acteren doorbreken. Ik heb het altijd heel oneerlijk gevonden dat mensen die een beetje anders waren ook anders behandeld worden. Het elitaire van theater eraf halen.”

Nieuwsgierig geworden naar de voorstelling? Op 3, 4 & 5 april speelt de voorstelling ‘Cafeverschijnsels’ van Ruby Kieft in Café Van Horen Zeggen.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten