fbpx
08 maart 2020

Prijswinnaars Café Theater Festival Utrecht 2020 bekend

Prijswinnaars Café Theater Festival Utrecht 2020 bekend

Vakjuryprijs en Utrechtse WijkJuryprijs uitgereikt aan Afra Ernst, Publieksprijs voor Theater Stap i.s.m. Ruby Kieft

Van 5 tot en met 8 maart vond de zeventiende editie van het Café Theater Festival Utrecht plaats. Op zondag 8 maart werd hét festival voor interventietheater feestelijk afgesloten in Hofman Café, waar Afra Ernst (Vakjuryprijs en WijkJuryprijs) en Theater Stap i.s.m. Ruby Kieft (Publieksprijs) tot winnaars werden bekroond. Deze stimuleringsprijzen zijn bedoeld om concrete vervolgstappen te kunnen bieden in de veelal jonge carrières van deze vindingrijke theatermakers.

Vier dagen lang bestormden 30 gezelschappen cafés door de hele stad Utrecht. Met hun speciaal voor het festival gemaakte interventievoorstellingen braken ze in in het dagelijkse leven van vaste cafégasten, toegewijde theaterliefhebbers en willekeurige passanten en voerden ze hun toeschouwers mee naar een nieuwe werkelijkheid. 

Vakjurywinnaar Afra Ernst – Een ode aan…

De Vakjuryprijs van het CTF Utrecht 2020 werd uitgereikt aan Afra Ernst met de voorstelling Een ode aan… die te zien was in Wijnbar VinVin. De vakjury omschreef de voorstelling als een unieke, zeer ontroerende ontmoeting in het café:

“De performer is kwetsbaar, open en toch ook krachtig, en bouwt een steeds grotere spanning op. Een persoonlijk verhaal met een grote relevantie waarin de noodzakelijkheid goed voelbaar is voor het publiek. De voorstelling is gelaagd door de vormelementen die op elkaar voortbouwen. Ieder deel van het lichaam vertelt een verhaal in de combinatie van tekst, muziek en beweging. De performer laat een spoor achter van buiten naar binnen, van hartslag tot het ontvouwen van de jurk.”

Dit jaar bestond de vakjury uit Fabian Pikula (programmeur Chassé Theater), Wouter Bakker (programmeur Verkadefabriek), Milone Reigman (artistiek coördinator Het Huis Utrecht), Niels van der Steen (choreograaf en dansdocent) en Josephine van Rheenen (artistiek leider De Dansers).  

Publieksprijs voor Theater Stap i.s.m. Ruby Kieft – Caféverschijnsels

25 van de 30 voorstellingen op het CTF Utrecht 2020 dongen mee naar de publieksprijs. Na afloop van elke voorstelling kon iedere bezoeker stemmen via de scheurkaarten in de cafés. De hoogste score was er voor Theater Stap i.s.m. Ruby Kieft met Caféverschijnsels, die het hele weekend te zien was in Cultureel café Kopi Susu. De gemiddelde waardering voor Caféverschijnsels, een voorstelling waarin onverwachte verschijningen de toeschouwer mee op hun zoektocht door de wereld van het café namen, was 4,6 sterren.

WijkJury kroont Een ode aan…  van Afra Ernst tot beste Utrechtse voorstelling

De WijkJury Utrecht bestaat uit vijftien onervaren doch bevlogen theaterbezoekers, die een jaar lang elke maand met elkaar naar het theater gaan, naar voorstellingen van Utrechtse makers. Voor het eerst reikten zij binnen het Café Theater Festival de speciale WijkJuryprijs uit.

Uit de 10 voorstellingen met Utrechtse makers die op het festival te zien waren, verkoos de WijkJury van Een ode aan… van Afra Ernst als beste. Ze omschreven de voorstelling als volgt: “De opbouw van de spanning en het unheimische gevoel wat de kroeg overnam, was een bijzondere ervaring en door de prachtige tekst en de lichtheid van haar bewegingen werden wij tot tranen toe geroerd.”

Landelijke Best of CTF Tour voor publieks- en vakjurywinnaar

De Publiekswinnaar en Vakjurywinnaar gaan samen op tournee in 2020-2021. Het CTF dankt alle partners die deze tournee mogelijk maken, zodat het werk van deze aanstormende gezelschappen door het hele land bewonderd kan worden. De winnaars zijn te zien op de volgende plekken, waarvan de data later bekend worden gemaakt: BAM! Festival (Hengelo), Buitenkunst (Dronten), CC Amstel (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), Gluren bij de Buren (Houten), Zaal 3 (Het Nationale Theater, Den Haag), Hoogte80 festival (Arnhem), Karavaan (Alkmaar), Theater Walhalla (Rotterdam), Vrijhof Cultuur (Enschede) en Theater aan de Rijn (Arnhem). De Vakjurywinnaar krijgt bovendien een extra speelplek in Theater Kikker aangeboden, evenals 1000 euro prijzengeld en een residentie in Het Huis Utrecht om te werken aan een toekomstig project.

Primeur: Winst vieren met voorstelling in ‘eigen’ café

Voor het eerst dit jaar zullen de winnende voorstellingen extra gevierd worden. Alle drie de winnende voorstellingen worden namelijk ook nog een avond opgevoerd in hun ‘eigen’ CTF-café. Dit zal plaatsvinden in april. De data worden later deze week bekend gemaakt.  

Café Theater Festival in Tilburg en Zwolle

Het Café Theater Festival vindt sinds 2018 plaats in maar liefst drie steden. Bezoek van 20 t/m 22 maart het Café Theater Festival Zwolle en van 3 t/m 5 april het Café Theater Festival Tilburg.

Kijk voor het volledige programma, het blokkenschema en meer informatie op cafetheaterfestival.nl.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten