fbpx
22 januari 2020

Programma bekend

Programma bekend
4 dagen lang vindingrijk interventietheater in 28 cafés door heel Utrecht

Het programma van het Café Theater Festival Utrecht 2020 is bekend. Van 5 tot en met 8 maart 2020 viert hét festival voor interventietheater zijn zeventiende editie. Vier dagen lang bestormen 30 vindingrijke theatergezelschappen cafés door de hele stad Utrecht, van muziektheater, circus, dans, hiphop en mime tot opera, cabaret, muziektheater en teksttoneel.

Alleen hier, alleen nu: tijdens het Café Theater Festival Utrecht 2020 gaan 30 verschillende voorstellingen bijna gelijktijdig in première. Met hun speciaal voor het festival gemaakte voorstellingen breken deze theatermakers in in het dagelijkse leven van vaste cafégasten, toegewijde theaterliefhebbers en willekeurige passanten en voeren ze hun toeschouwers mee naar een nieuwe werkelijkheid. Een half uur lang gelden er andere wetten, die ter plekke worden uitgevonden. De kroeg vormt het decor en het publiek staat midden in de spotlight, op het podium waar niets voorspelbaar is.

Language no problem

Onder de noemer ‘Language no problem’ zijn er de komende festivaleditie maar liefst 11 voorstellingen geselecteerd die ook toegankelijk zijn voor niet-Nederlands sprekenden. Ook binnen dit Language no problem-programma presenteert het festival een grote diversiteit aan genres, met o.a. een krachtige krump theatershow over de zoektocht naar identiteit door Freedom City en een indrukwekkende en kwetsbare dansperformance over een persoonlijke ervaring met misbruik door Afra Ernst.

Jeugdtheater door Dear T,

In café Buurten in Oost aan de Burgemeester Reigerstraat presenteert het Utrechtse jeugdtheatergezelschap Dear T, David & Goliath: de smartlappenopera. In deze voorstelling, toegankelijk voor iedereen van 4 jaar en ouder, trekt de verveelde David de wereld in om de strijd aan te gaan met de reus Goliath. Daarnaast zijn er nog een twaalftal voorstellingen die geschikt zijn voor de hele familie.

Café Theater Onderzoekers in Overvecht

Ieder jaar doet een theatergroep als huisgezelschap van het CTF artistiek onderzoek in een Utrechtse wijk. Dit jaar is dat KNOT Kollektiv, dat zich liet onderdompelen in de Utrechtse wijk Overvecht. Hun bevindingen presenteren ze in een duet in Shoppingcenter Overvecht, waarin KNOT Kollektiv onderzoekt hoe we een toekomst met meer begrip en gevoel kunnen opbouwen.

Pay what you can

Het CTF werkt in plaats van ticketverkoop met een Pay what you can-systeem. Bezoekers worden gevraagd om, naar draagkracht, een bijdrage te doen van 4, 7 of 10 euro per voorstelling. De donaties in ieder café gaan rechtstreeks naar de artiesten die daar optreden, professionals die leven van dit vak en voor hun vergoeding afhankelijk zijn van de bijdragen van toeschouwers.

Wijkjury Utrecht reikt speciale prijs uit

De WijkJury Utrecht bestaat uit vijftien leden uit verschillende Utrechtse wijken, met verschillende achtergronden en leeftijden. Eén ding hebben ze sowieso gemeen: ze zijn allemaal nieuwsgierig naar theater, maar wisten de weg naar de zalen nog niet te vinden. Tot nu. Tijdens het festival wordt, naast een Vakjuryprijs en een Publieksprijs, een speciale prijs uitgereikt door de WijkJury, voor de beste voorstelling van Utrechtse makers. De WijkJury Utrecht en het Café Theater Festival vinden elkaar in de gedeelde missie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen, “om het theater naar de wereld te brengen of de wereld naar het theater”.

Nóg meer Café Theater Festival

Kun je niet wachten tot 5 maart? Op 24, 25 en 26 februari vinden de try-outs van het festival in Utrecht plaats. Hier krijgt het publiek niet alleen de kans om de voorstellingen voor het eerst te aanschouwen, maar worden bezoekers ook uitgenodigd na afloop hun ervaring te delen en feedback te geven.

Daarnaast is het Café Theater Festival er niet alleen in Utrecht! In 2018 werden in Tilburg en Zwolle satellietfestivals opgericht als opmaat naar een landelijk festivalnetwerk. Bezoek van 20 t/m 22 maart het Café Theater Festival Zwolle en van 3 t/m 5 april het Café Theater Festival Tilburg.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten