fbpx
WijkJury

WijkJury

De WijkJury Utrecht, sinds 2018 onderdeel van Stichting Cafetheaterfestival met steun van de Gemeente Utrecht, maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Utrecht. Het project sluit fantastisch aan bij de missie van het Café Theater Festival (CTF) om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor íedereen. Een jaarlijks wisselende jury, met leden uit Utrechtse wijken die normaal weinig in het theater komen, gaat maandelijks op pad. Samen bezoeken zij verschillende theater- en dansvoorstellingen van Utrechtse gezelschappen op Utrechtse festivals, podia en bijzondere locaties, en maken zo kennis met diverse podiumkunstvormen. Om extra verdieping te bieden, worden de voorstellingen gecombineerd met Q&A’s, nagesprekken of kijkjes achter de schermen.

Wie zitten er in de WijkJury?
We hebben een enthousiaste en diverse groep van 15 mensen samengesteld die samen de Jury 2019-2020 vormen. Zij gaan normaal gesproken nooit naar het theater, maar zijn daar wel nieuwsgierig naar. De Jury komt uit verschillende Utrechtse wijken, varieert in leeftijd en (culturele) achtergrond en vormt daarmee een afspiegeling van de inwoners van Utrecht.

Wat gaat de WijkJury doen?
Door het seizoen heen bezoekt de WijkJury ongeveer 14 voorstellingen of festivals, uiteenlopend van DOX tot De Dansers en van het Café Theater Festival tot Podium Hoge Woerd. Door het jaar heen doen zij verslag van hun voorstellingen op deze website in blogs en vlogs. We hopen via de WijkJury zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor de podiumkunsten. De WijkJuryleden worden ambassadeurs voor de podiumkunsten en worden door het jureren – hopelijk – zelf ook fervente en blijvende theaterbezoekers.

Ontstaan van de WijkJury
De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen (Zina), waarmee in Amsterdam sinds 2009 vele nieuwe theaterliefhebbers uit onverwachte hoeken zijn opgestaan. In 2011 kreeg de WijkJury een Utrechts zusje, een samenwerking tussen de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker en de Vrede van Utrecht. Met het wegvallen van financiering verdween de WijkJury – tot twee jaar geleden. In 2016 blies HKU theaterstudent Jordy Roeten het initiatief nieuw leven in. Onder zijn bezieling wordt ook dit jaar de WijkJury gecoördineerd. Jordy is geen onbekende in het CTF-circuit: met theatergroep MATROSE stond hij de afgelopen drie jaar op het festival.

Projectteam: Jordy Roeten (projectleider), Iris van Korven (medewerker Marketing & Communicatie), Elise de Leede (assistent Marketing & Communicatie), Saskia Hartsink (assistent productie)

Benieuwd naar de WijkJury en alle voorstellingen die zij bezoekt? Houd onze nieuwspagina, Facebook en Instagram in de gaten.